Your browser does not support JavaScript!
Crown Clinics

link Response form

Creme

Vitamine A zuur (tretinoïne)
De vrouwen en mannen die bij ons in de kliniek komen voor een injectable behandeling, vragen ons vaak wat de beste gezichtsverzorging is. 

Als je jong bent, voelt de huid strak, soepel en stevig aan. De bovenste huidlaag (epidermis) wordt snel vernieuwd,  fibroblasten produceren voldoende collageen, de doorbloeding van de huid is optimaal.

Bij oudere huid 

Bij de oudere huid is er een vertraagde celdeling in de epidermis, de hoorncellen worden opgestapeld, de collageenproductie neemt af en  het pigment wordt onregelmatig verdeeld over de huidoppervlakte.  De huid voelt ruw en droog aan, er komen rimpels en pigmentvlekken.
Deze veranderingen in de huid beginnen ongeveer na je 25ste.  Het is een langzaam proces, maar als je de dertig bent gepasseerd, zie je duidelijke veranderingen: de huid wordt minder soepel, kleine lijntjes worden zichtbaar, de elasticiteit en de stevigheid van de huid worden duidelijk minder.

Anti-rimpel crèmes

De belangrijkste component van anti-rimpel crèmes is Retinol, een vorm van vitamine A. Maar Retinol is gevoelig voor licht en lucht en irriterend voor de huid. Daarom wordt het in een lage dosering aan de crèmes toegevoegd. Maar dan werkt het niet of nauwelijks.

Vitamine A zuur

Eind jaren 80 ontdekte de Amerikaanse dermatoloog Albert M. Kligman, dat vitamine A zuur (tretinoïne) niet alleen tegen acne en rosacea (chronische huidaandoening met rode vlekken) helpt, maar ook de structuur van de huid verbetert en veroudering tegengaat. Uit zijn onderzoek is gebleken, dat vitamine A zuur de celdeling van de epidermis stimuleert en zorgt dat de oude hoorncellen zich sneller vernieuwen, waardoor de huid soepeler en zachter aanvoelt. Ook heeft zijn onderzoek aangetoond, dat vitamine A zuur de collageenproductie stimuleert en de doorbloeding van de huid verbetert, het vermindert pigmentvlekken, egaliseert de huidkleur en verzacht fijne rimpels en lijnen.

Op doktersrecept

Vitamine A zuur wordt gezien als een medicijn en is dus alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Het is namelijk belangrijk dat de goede dosering wordt voorgeschreven. Dr. Shapiro schrijft het regelmatig voor, als aanvulling op een behandeling met injectables.

Gebruik van vitamine A zuur tretinoïne

U brengt de tretoïnecrème ‘s avonds dun aan op de gereinigde huid van de gebieden die moeten worden behandeld. Een hoeveelheid ter grote van een erwt is voldoende voor het hele gezicht. Na 15 minuten intrekken, smeert u een vette crème of zalf over de ingesmeerde huiddelen. Het beste daarvoor is Bepanthen. Deze babyzalf sluit de huid hermetisch af met een vetlaagje, waardoor de huid het beste kan herstellen. Het vette filmlaagje versterkt het effect van tretinoïnecrème en voorkomt dat de huid trekkerig, droog en schilferig wordt. Kies  voor een  dagcrème zonder antirimpelbestanddeel (Retinol). Het is belangrijk dat u uw huid tegen UV straling beschermt door een goede SPF factor (bijvoorbeeld in de dagcrème) te gebruiken.

Opbouwschema

Het beste is om te beginnen met om de dag te smeren. Na ongeveer een week smeert u twee dagen wel, een dag niet. Na twee weken smeert u dagelijks. De huid is dan gewend aan de crème. Met dit schema kunt u variëren. Als u last hebt van veel schilfering en roodheid, kunt u de frequentie naar beneden brengen. Als u naar de zon gaat, kunt u beter het gebruik tijdelijk staken en na de vakantie hervatten.

Contra-indicaties

Bij zwangerschap of als u borstvoeding geeft, mag u tretinoïnecrème niet gebruiken. En ook niet als de huid beschadigd is. Bij voorkeur niet direct op het ooglid smeren. Als de crème in de ogen, neus of mond komt, goed spoelen met water om de crème te verwijderen. Hierdoor zorgt tretinoïne dat fijne lijntjes en rimpels verminderen en is het ook effectief voor de ongewenste bruine vlekken in je gezicht en lichaam. Door het versnellen van de celvernieuwing in de huid gaat je huid er frisser en jonger uitzien.

Verschil met andere cremes

Tretinoïne crème bevat vitamine A zuur en is alleen op recept verkrijgbaar omdat het onder medische begeleiding moet worden gebruikt. Tretinoïne crème kan, wanneer de dosering te hoog is, vervelende bijwerkingen geven.

Is tretinoine veilig?

Tretinoïne is de enige smeerbare anti-rimpel behandeling die is goedgekeurd door de FDA. De FDA keurde tretinoïne goed in 1971. Veel artsen en patiënten zweren erbij vanwege de spectaculaire resultaten. Tretinoïne dus is veilig, mits de arts weet hoe hij het moet toepassen, zoals bij elk medicijn. Een vitamine A crème kan namelijk wel roodheid, irritatie en schilfering geven. Dit is met goede medische begeleiding en goede voorzorgsmaatregelen prima te voorkomen maar het is dus zaak om niet zelf met een tretinoïne-crème te gaan “dokteren”.

Mogelijk bijwerkingen:

  • Lokale ontstekingsverschijnselen (deze verdwijnen als je het middel niet meer gebruikt)
  • Mild stekend gevoel of een gevoel van warmte
  • Droogheid, schilfering, jeuk en roodheid komen vaak voor
  • Bij het eerste gebruik is het mogelijk dat de acne juist tijdelijk wat erger wordt.

Als je bij het gebruik van een vitamine A zuur crème ernstige roodheid, blaasjes of korstjes krijgt, moet je dit direct aan je arts melden. Je arts zal met je bespreken of je stoppen met de vitamine A zuur crème of dat je verder moet gaan met een lagere concentratie van de crème.

Direct na het aanbrengen van tretinoïne op de huid is er vaak wel een beetje lokale ontsteking . Deze reactie verdwijnt wanneer de behandeling wordt gestopt. Het is slim om de hoeveelheid en frequentie van hoe vaak je smeert met een vitamine A crème voorzichtig op te bouwen en door gebruik te maken van een goede huidbarrière crème. Hierdoor kunnen veel bijwerkingen worden voorkomen.

Door de tretinoïne kan de huid gevoeliger raken voor zonlicht waardoor je sneller kan verbranden. Stel je tijdens de behandeling niet bloot aan overmatig zonlicht en ga niet onder de zonnebank. Zorg altijd voor goede bescherming met een goede sunblock (hoge SPF).

Wat moet mijn arts weten?

Tretinoïne crème mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap of tijdens periode van borstvoeding.
Als je eerder met tretinoïne crème bent behandeld moet je de arts vertellen waarom je naar een andere arts bent gegaan en moet je proberen te achterhalen met welke dosering je behandeld bent. De dokter moet ook weten of je huidziekten hebt en of je medicijnen gebruikt.

Welke concentratie heb ik nodig?

Tretinoïne kan worden voorgeschreven in verschillende sterktes:

  • De 0.025% crème is voor verbetering van de algemene conditie van de huid.
  • De 0,05% crème wordt meestal voorgeschreven voor het verminderen van rimpels en fijne lijnen
  • De 0,1 % concentratie wordt vaak gebruikt voor de behandeling van acne en mee-eters.

Een ervaren arts zal meestal beginnen met een lage concentratie voor te schrijven en zal de crème en het merk uitkiezen die bij je huid passen. Verdraag je deze goed, dan kan samen besloten worden om eventueel op een sterkere crème over te gaan. Verdraag je tretinoïne helemaal niet dan kan je altijd nog kiezen om over te gaan op een crème met Retinol. Retinol is een andere, minder sterkere, vorm van vitamine A. Je kan Retinol in veel crèmes vinden waar geen recept voor nodig is of in anti-rimpel crèmes van grote cosmeticamerken. Retinol werkt ongeveer op dezelfde manier als tretinoïne maar is vanwege de zwakkere formule ook minder effectief. Het zorgt echter wel voor minder irritatie.

Een subtiele verandering met een groot resulataat.

Het leek wel een wonder. Het resultaat is zo natuurlijk en zo mooi.....

U kunt een afspraak maken voor een vrijblijvend intake gesprek. Een afspraak ’s avonds is ook mogelijk.